Skakačko koljeno

Skakačko koljeno (patelarna tendinoza) se uglavnom javlja kod profesionalnih sportista (odbojka, košarka, skok u dalj, skok u vis, rukomet, gimnastika…). Nastaje zbog prevelikog naprezanja, doskoka na tvrdu podlogu, neadekvatne obuće, skraćene muskulature zadnje lože natkoljenice i njene slabije fleksibilnosti, nejednako razvijenih mišića prednje i zadnje lože…

U kliničkoj slici dominira jaka bol u predjelu čašice (patela), koji je obično najizraženiji na njenom vrhu. Bol je nekad prisutna i u predjelu četvoroglavog mišića buta (m.quadriceps femoris).  Nju često prati  otok i ukočenost koljena. Bol je najvećeg intenziteta nakon treninga, nakon dugog sjedenja a u kasnijim fazama je prisustna stalno.

Kod djece se javlja jedna posebna varijanta oboljenja tj. Osgood- Schlatter-ova bolest. Pretjerano skakanje i zatezanje dovodi do zapaljenje hrskavice u predjelu gdje se lig.patelae veže za golenjaču (tibia). Jaki bolovi otežavaju ili čak neomogućavaju hod niz stepenice, trčanje, skakanje…

Dijagnoza skakačkog koljena se postavlja na osnovu anamneze i kliničke slike. Pozitivan je Bassetov znak tj. pacijent osjeća bol kada se palpira vrh čašice, kada je noga ispružena u koljenu. Savijanjem noge bol se značajno smanjuje.

Prevencija nastanka oboljenja treba da obuhvati redukciju trajanja i intenziteta treninga, nošenje odgovarajuće sportske obuće, ravnomjerno jačanje muskulature ne samo prednje i zadnje lože već i ostale,  posebno musklulature kuka i trbuha.

U terapiji se preporučuju hladne obloge (više puta dnevno po 10 minuta), NSAIL (ketonal, diklofenak, ibuprofen…),  injekcije kortikosteroida i lokalnih anestetika (pretjerana upotreba kortikosteroida i lokalnih anestetika može dovesti do ruptue lig.patelae), nošenje steznika oko koljena… Potrebna je i fizikalna terapija, tj. u prvom redu pasivne vježbe istezanja mišića natkoljenice, ekscentrične vježbe… Primljenjuju se i laserska, shock wave, elektro i UZV terapija. Upotrebljavaju se (pod kontrolom UZV)  i injekcije koje sadrže sredstva za sklerozaciju. Kad se iscrpe sve konzervativne metode onda se vrši i hirurško liječenje.