Tribulus terrestris

Tribulus terrestris je samonikla puzajuća biljka (najčešće po zemlji) čije je stablo dužine 50 do 60 cm sa dlakavim listovima i žutim cvjetovima. Plod je specifičnog izgleda sa čvrstim, šiljatim bodljama koje se mogu zariti u gumu bicikala i automobila. Biljka je veoma otporna i prilagodljiva. Uglavno raste u predjelima sa veoma toplom i suvom klimom. Može se naći i u pustinjama pa čak i na viskom planinama. Najzastupljenija je u Indiji, Turskoj, Iranu, Kini, Vijetnamu ali je ima i na Balkanu i našim predjelima, posebno u Dalmaciji i Makedoniji. Nalazimo je pored puta, uz obalu, u travnjacima i sl. U našem narodu je poznata po imenima : Babin zub, Đavolji trn…

Photo by D.Eickhoff on Foter.com / CC B

Njena upotreba kao ljekovite biljke je duga. Poznata je kao biljka snage tj. biljka koja povećava izdržljivost i snagu. Koristila se i kao antiseptik. Primljećeno je da pozitivno djeluje na potenciju i plodnost. Za ljekovito dejstvo je odgovoran protodioscin koga ima najviše u nadzemnim dijelovima biljke a ne u plodu i to u periodu prije i u toku cvjetanja. Ovaj sastojak je najzastupljeniji aktivni sastojak ove biljke na Balkanu, Turskoj, Iranu dok Kini, Vijetnamu i Indiji dominira drugi aktivni sastojak trubulozin. Pored ovih sastojaka biljka je bogata i sa drugim saponinima. Sadrži i lignin, flavonoide, alkaloide, glikozide… Današnja ispitivanja pokazuju da navedeni sastojci pojedinačno nisu dovoljni za ljekovita i druga dejstva. Učinak biljke je moguć samo kao spoj svih tih supstanci ali da dominirajući efekat imaju metilprotodioscin i metilprototribestan.

Aktivne materije iz biljke podstiču hipofizu da pojačano stvara i izlučuje LH (luteinizirajući hormon) koji utiče na povećano lučenje polnih hormona. Pojačano lučenje testosterona od strane testisa i povećana koncentracija LH povećava proizvodnju spermatozoida i njihovu pokretljivost. Biljka djeluje i kao afrodizijak a smatra se da na krvne sudove utiče kao azotni oksid tj. izaziva vazodiltaciju (dilataciju krvih sudova) što povoljno utiče na potenciju i lijek je kod erektilne disfunkcije. Dobre rezultate je pokazala kod BHP (benigne hipertrofije prostate). Povećanje koncentracije testosterona u krvi dovodi do mišićne hipetrofije, a time snage i izdržljivosti pa ga često koriste sportisti. Biljka je zaslužna za dobar san, smanjenje umora i stresa. Dejstvom na krvne sudove i diuretičkim dejstvom povoljno djeluje kod povišenog krvnog pritiska i bubrežnih oboljenja.