NEPLODNOST ZBOG HIPERPROLAKTINEMIJE

Prolaktin je hormon koji se stvara u hipofizi. Pojačano lučenje ovog hormona nalazimo u trudnoći. Luči se i van trudnoće ali u  malim količinama.

U trudnoći je pojačano stvaranje estrogena koji utiče na hipofizu da sintetizuje više prolaktina. Prolaktin utiče na rast mliječnih žlijezda i stimuliše proizvodnju mlijeka (priprema dojke za dojenje). Na povećano stvaranje prolaktina djeluju i serotonin, toroksin. Dopamin smanjuje lučenje prolaktina.

GnRH (gonadotropin oslobađajući hormon) i FSH (folikulo stimulišući hormon) koji su potrebni za razvoj folikula i ovulaciju (oslobađanje jajne ćelije), inhibišu stvaranje prolaktina. Suprotno , povišene vrijednosti prolaktina negativno djeluju na GnRH i FSH pa tad ne može da se desi ovulacija.

Najčešći uzrok povećanog lučenja prolaktina van trudnoće je benigni tumor prolaktinom koji zapravo predstavlja uvećane ćelije u hipofizi.

U stanjima hiperprolaktinemije (povećane koncentracije prolaktina u krvi) pored izostanka ovulacije, javljaju se poremećaji menstrualnog ciklusa, smanjen libido, uvećane, bolne grudi i galaktoreja. Izostanak ovulacije dovodi do nemogućnosti oplodnje (neplodnost).

Zbog toga zena sa hiperprolaktinemijom teško može da zatrudni. Lijekovima se želi postići smanjenje stvaranja prolaktina, tj postizanje njegove normalne koncentracije van trudnoće koje iznose 30 do 600 ml U/L.

U terapiji hiperprolaktinemije koristi se bromokriptin. Kad se dijagnostifikuje trudnoća, prestaje ova terapija jer se svakako u trudnoći prolaktin više sintetizuje. Međutim povišene vrijednosti estrogena u trudnoći utiču na hipertrofiju ćelija i rasta tumora tj prolaktinoma pa se mogu javiti poremećaji vida (kompresija vidnog puta), glavobolja… U tim slučajevima indikovana je ponovna upotreba bromokriptina . Korišcenje ovog lijeka u trudnoći  može dovesti do poremećaja razvoja ploda i spontanog pobačaja. Ako i pored terapije tegobe i dalje postoje onda se može preporučiti i hirurško otklanjanje tumora. Operativni zahvat treba odgoditi za period poslije porođaja ako se pacijentica nalazi u trećem tromjesečju trudnoće. Dojilje koje koriste bromokriptin treba da prestanu da doje.