Bioflavonoidi

Bioflavonoidi su prirodni, aktivni spojevi u biljkama. Oni su biljni pigmenti. Mnogi ih nazivaju vitaminom P ali taj naziv nije zvanično privaćen. Neki ga označavaju kao C kompleks jer je veoma povezan sa vitaminom C. Nalazimo ih u limunu, narandžama, grejfrutu, bobičastom voću, lisnatom tamnozelenom povrću, paprikama, zelenom i crnom čaju, crnoj čokoladi, soji, heljdi, glogu itd…

Photo by M McBey on Foter.com / CC BY

Ima ih mnogo a najpoznatiji su kvercetin (koji se smatra najaktivijim i kraljem bioflavonoida jer on čini osnovu građe ostalih), katehin, rutin i hesperidin. Bioflavonoidi imaju prvenstveno antioksidacijsko dejstvo tj. neutrališu štetne radikale kiseonika i na taj način sprečavaju oštećenje krvih sudova. Sprečavaju nastanak tumora (raka debelog crijeva, endometrijuma, jednjaka, kože, pankresa), zaustavljaju rast tumorskih ćelija npr. kod leukemije (posebno kvercetin  i katehin (mnogo u zelenom i crnom čaju i crnoj čokoladi)).

Bioflavonoidi povećavaju aktivnost vitamina C koji stimuliše  imunološki sistem, kao i sintezu kolagena i ostalog vezivnog tkiva (posebno u krvim sudovima, čime zidovi postaju čvršći pa to povoljno djeluje kod proširenih vena, oštećenih krvih sudova kod dijabetes melitusa i sl.). To dejstvo se posebno pripisuje rutinu i hesperidinu kojih ima u izobilju u limunu ali i ostalim već navedenim biljkama i koji značajno doprinose boljoj apsorpciji vitamina C u digestivnom traktu (zbog toga vitamin C iz voća bolje djeluje nego kad se uzima u vidu gotovih pripravaka). Hesperidin zajedno sa vitaminom C uklanja valunge u menopauzi. 

Antitrombotičnim djelovanjem bioflavonoidi ometaju proces zgrušavanja krvi i to ima značaja u prevenciji tromboze.  Smanjujući sintezu histamina i njegovo oslobađanje djeluju antalergijski ( smanjuje alergijsku reakciju). Antinflamatorno dejstvo se ogleda pored navedenog i u mogućnosti bioflavoinoida da usporavaju i ometaju replikaciju virusa.