ŠUGA (SCABIES)

Izazivač  šuge je parazit Sarcoptes scabiei varitas hominis. Malih je dimenzija ali ipak je uočljiv okom. Prirodni rezervoar je čovjek.  Prenosi se direktnim (rukovanje, polni odnos…) i indirektnim kontaktom (preko peškira, odjeće, kupanja u bazenima…).

Photo by ancona.diagnostica.izsum on Foter.com / CC BY

U površinskim slojevima kože ovaj parazit pravi male rupe i kanale gdje ženka polaže jaja.  Iz jaja se izliježu larve od kojih nastaju odrasli paraziti. Inkubacija traje od 15 do 40 dana a kod ponovne infekcije prosječno 3 dana. Najčeše zahvaćena područja kod odraslih su šake, lakat, pazuh, stražnjica, polni organi a kod djece dlanovi, tabani, lice i vrat. Kliničkom slikom dominara svrab koji je intenzivan posebno u toku noći. Na koži se mogu primjetiti male tamno obojene tačke  i rupe. Na prevojima tijela, pazuhu, laktu, između prstiju vide se sivkasti kanalići sa vezikulama. Osoba se češe pa nastaje crvenilo i male ogrebotine. Pored ovog najčešćeg tj. klasičnog tipa postoji i nešto komplikovaniji oblik a to je hiperkeratotični ili norveški  koga pored jako intenzivnog svraba prati i pojava krasta, perutanja kože. Javlja se uglavnom kod ljudi sa oslabljenim imunitetom.

Photo by wellcome images on Foter.com / CC BY

U terapiji se primjenjuju antiskabicidna sredstva:

  • Permethrin (krem, 5%) se nanosi na kožu izuzev lica i glave, neposredno prije spavanja. Na koži treba da bude 8 do 14h pa se spere toplom vodom. Nakon 7 dana potupak se ponavlja. Koristi se kod odraslih, djece starije od 2 mjeseca, trudnica, i neposredno nakon porođaja. Ne preporučuje se primjena kod dojilja.
  • Lindan (1% losion, šampon, krem). Nakon nanošenja na kožu, ispira se toplom vodom nakon 8 do 12h a kod djece nakon 6h. Najčešće se primjenju jedanput, nekad dva puta. Ne preporučava se primjena kod : trudnica, porodilja, dojilja, djece mlađe od 2 godine, neuhranjenih, starijih, imunosupresivnih i bolesnih.
  • Benzil-benzoat (10-25%) nanosi se na tijelo od vrata na dole. Potrebno je da se osuši 15 minuta. Nakon 12h se spere  toplom vodom. Po potrebi se postupak može ponoviti u roku od 5 dana.Može se primjenjivati i kod odojčadi.
  • Sumpor (5,6,10 i 20%, mast) se nanosi na kožu od vrata pa dole tri uzastopne večeri a četvrti dan se ispira toplom vodom. Nije preporučiva upotreba kod mlađih od 3 godine.
  • Ivermektin se koristi za liječenje svraba, uglavnom kod hiperkeratotičnog oblika. Ne upotrebljava se kod djece i trudnica. Upotrebljava se dva dana pa se spere toplom vodom. Postupak se može ponoviti za 7 dana.

Svu odjeću, poteljinu, peškire i ostalo  treba oprati u vreloj vodi (na 90st u veš mašini). Tepihe treba usisati, očistiti namještaj. Moguće je da se svrab održi  i 10 dana nakon uspješno sprovedenog liječenja.