MMR vakcina kao mogući uzrok autizma

MMR vakcina je vakcina protiv morbila (malih boginja) , mumpsa (zaušaka) , rubeole (crvenke). Optužena je kao jedan od mogućih uzroka nastanka autizma  što danas nikad nije naučno potrvrđeno. U daljem tekstu pročitajte pretpostavku kako bi ona mogla da dovede do pomenutog oboljenja.

Ova vakcina pripada trećoj generaciji vakcina tj. genetski modifikovanih. One nastaju od malih cirkulatornih dijelova DNK mikroorganizama ( plazmida). Ti plazmidi se ubacuju u DNK nekog bezbjednog virusa npr. virusa vakcinije pa se taj virus unosi u organizam. DNK tog virusa koja ujedno sadrži i DNK nekog drugog mikroorganizma prema kojoj organizam želi da stvori otpornost, se inkorporira u ljudski DNK. Transkripcijom tj. prepisivanjem DNK, nosi se informacija za sintezu proteina, a samim tim i proteina tih  mikroorganizama. Oni će aktivirati imunološki sistem koji ce razviti odbranu u vidu produkcije antitjela te proliferacije odbrambenih ćelija. Pri susretu sa mikrorganizmom, ljudski organizam tako već ima razvijen imunološki odgovor. Pri ulasku u celiju domaćina ( tj. čovjeka), DNK mikroorganizma se inkorporira u mitohondrijalnu DNK ali vjerovatno i jedarnu DNK. Nastaju ostećenja DNK. Za razliku od jedarne mitohondrijalna DNK nema mehanizam popravke. Funkcija mitohondrija slabi, a zna se da one imaju ulogu da ćeliji obezbjede potrebnu energiju. Pored toga što se u njoj odvija proces oksidativne fosforilacije, u njima najviše nastaje reaktivnih kiseoničnih radikala (O2-,OH-, H2O2) , mitohondrija reguliše koncentraciju kalcijuma u citoplazmi, učestvuje u metabolizmu uree…

Ima ulogu u regulaciji programirane ćelijske smrti (apoptoze). ProapoptotskI Bcl-2 proteini dovode do stvaranja pora na membrani mitohondrija a kasnije kroz te pore izlaze AIF (factor indukcije apoptoze), Smac, DIABLO i citohrom C. Citohrom C sa proteinom Apof-1 aktivira kaspazu 9 pa kaspazu 3. Nastaje kasposom koji izvršava apoptozu.

Kod autisticne djece utvrđena je povećana koncetracija slobodnih  kiseoničnih radikala koji mogu da oštete ćeliju. Npr. koncetracija vodonik peroksida je dvostruko veća. To uz smanjenu energiju dovodo do oštećenja moždanog tkiva, što se smatra osnovom za razvoj autizma.