NEPLODNOST IZAZVANA UREAPLAZMOM

Ureaplasma urealyticum je član porodice mikoplazmi. Nema ćelijski zid pa živi u živim ćelijama. U više od polovine odraslih osoba nalazi se ova bakterija ali u manjem broju.

Prenosi se seksualnim odnosom, preko predmeta  i stvari koje su natopljeni sekretima u kojima je prisutna. Infekcija ureaplazmom je najčešće bez simptoma.

 

Kod muškaraca izaziva zapaljenje uretre sa prisustvom žućkaste sluzi , nekad i  gnoja iz penisa (urethritis); Rijeđe se javlja zapaljenje pasemnika (epididymitis) ili upala prostate (prostatitis). Ureaplazme smanjuju pokretljivost i brojnost spermatozoida.

Kod žena se javlja zapaljenje vagine sa pojačanim iscjetkom, Osoba osjeća bolove u abdomenu i karlici prilikom mokrenja i polnog odnosa. Nisu rijetke ni upale jajnika kod žena. Česte infekcije mogu stvoriti ožiljne priraslice fimbrija i jajovoda,  suzenje jajovoda pa on više nije prohodan za jajnu ćeliju  sto je razlog neplodnosti i čestih pobačaja. U toku trudnoće može ali rijetko nastati  zapaljenje horiona i amniona (horioamnionitisa)  kao i upala pluća i moždanih ovojnica.

Dg: kultura ureaplazme (uzima se vaginalni bris, bris grlića materice, bris uretre, sperma), PCR test na ureaplazmu, EIA (detekcija antitjela na  ureaplazmu).

Th:  tetraciklini (doxycyclin). Apstinencija do kraja terapije.