KURU

Ovo degenerativno neurološko oboljenje je otkriveno u Novoj Gvineji sredinom XX vijeka. Naučnike  je posebno zainteresovala činjenica da je bolest endemska tj. javljala se samo na određenoj teritiriji i to uglavnom kod žena i djece. Posmatrajući i proučavajuči običaje plemena Fore na Papua Novoj Gvineji došlo se do zaključka da bi mogući razlog oboljevanja bio kanibalizam (jedenje posmrtnih ostataka umrlih rođaka). Po običaju žene i djeca su jeli mozak umrlog. To je navelo naučnike da posumljaju da se glavni krivac nalazi baš tu.

Ispitivanjem su detektovani prioni (proteinaceous infectious particle). Kasnije je otkriveno da se prion proteini normalno nalaze na površini nervnih ćelija. Genskom mutacijom dolazi do promjena i nastaju prioni koji se mogu prenijeti na druge osobe. Otporni su na procese pasterizacije i sterilizacije.

Inkubacija traje od 2 do 23 godine, prosječno 14 godina. Nastaje spongiformna encefalopatija tj. vremenom propadaju nervne ćelije. Kliničku sliku oboljelog karakteriše tremor extremiteta koji se vremenom pojačava. Otuda i naziv za ovo oboljenje jer Kuru na jeziku navedenog plemena znači podrhtavanje.  Dolazi do promjene ponašanja, emocionalne nestabilnosti, naglih napada smijeha, glavobolje, nestabilnog hoda, narušene koordinacije pokreta, nevoljnih pokreta, horeoatetoze, ataksije, gubitka pamćenja, otežanog govora, žvakanja i gutanja, grčeva i na kraju smrtnog ishoda.